Fyrværkeriets historie

Når man nytårsaften står med lighteren i hånden for at antænde sit indkøbte fyrværkeri, er der nok ikke ret mange der tænker på hvilken historie der ligger bag fyrværkeriet og hvordan det produceres.
Her på siden vil du kunne læse lidt om fyrværkeriets historie,og se billeder fra nogle af vore leverandørs fabrikker i Kina.

Fyrværkeriets historie tager sin begyndelse i Kina for omkrig 2000 år siden. Den mest udbredte legende er, at fyrværkeriet blev opdaget eller opfundet ved et uheld af en kinesisk kok som arbejede i et feltkøkken. Det skete ved at blande trækul, svovl og salpeter, alle ting som var almindeligt forekommende i køkkenet på daværende tidspunkt.
Nogle kilder siger at, opdagelsen af fyrværkeriet fandt sted for omkring 2000 år siden, mens andre kilder mener at opdagelsen fandt sted i løbet af det 9. århundrede under Song-dynastiet (960-1279).
En kinesisk munk ved navn Li Tian, som boede i nærheden af byen Liu Yang i Hunan provinsen, er krediteret med opfindelsen af fyrværkeriet for omkring 1000 år siden..
Den dag i dag er Liu Yang regionen i Hunan provinsen stadig verdens største produktions område af fyrværkeri. Det er også i dette område, Fyrværkerieksperten får produceret sine produkter.

Op gennem 1970`erne og 1980`erne, var distributionskanalerne i Kina hovedsagligt statsejede fabrikker. Der blev herefter eksporteret gennem statsejede eksportselskaber. Varer produceret i Hunan gik gennem Hunan Export Corporation, og varer produceret i Jiangxi gik gennem Jiangxi Export Corporation, og så videre. I denne periode var fabrikkerne ikke forpligtet til at opnå en fortjeneste, men deres mål var at holde folk i arbejde. Den kinesiske regering støttede disse fabrikker til at holde produktionen oppe.
I 1990`erne forsatte de økonomiske reformer under formanden Jiang Zemin, og de kinesiske fabrikker blev ikke længere støttet med offentlige midler, og skulle derfor til at vende til et overskud for første gang. Det var idenne periode, at mange ansatte forlod de statsejede virksomheder og fik lov til at starte deres eget.
Det var ligeledes i 1990`erne at der var hastigt vækst i ”private labels”, hvor virksomhederne havde muligheden for at differentiere deres produktlinjer.
Af sikkerhedsmæssige årsager er bygningerne hvor "krudet" sammensættes placeret i bjergene væk fra de øvrige bygninger.
I disse bygninger produceres fyrværkeriet.
Fremstilling af rør til raketter og batterier.
Efter rørene er limet sammen, ligger de til tørre i solen.
For at gøre batteriet mere stabilt tilsættes der jord i bunden af rørene.
Montering af lunter.
Varerne pakkes i 40 fods containere, og er nu klar til afsendelse.
 
Alle billeder på www.fyreks.dk tilhører Fyrværkerieksperten. Disse billeder er beskyttet af lov om ophavsret. Det betyder, at man ikke må kopiere dem og anvende dem på f.eks. egen hjemmeside, i en bog eller et blad eller lignende uden tilladelse fra Fyrværkerieksperten.
Fyrværkerieksperten - Tigervej 12 - 7700 Thisted - Tlf. +45 9973 7373 - Fax. +45 9973 7379 - info@fyreks.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net